frunza
Bulgarian (Български)   English (United Kingdom)   Română (România)

Sfaturi verzi
atention     Când mergi la cumpărături, foloseşte-ţi propria sacoşă de pânză refolosibilă

atention     Pe cât posibil, refoloseşte sticlele de plastic în loc de a le arunca la gunoi

atention    Economiseşte apa de la baie! Foloseşte apa doar atât cât e nevoie la robinete, duş şi toaletă.

atention     Informează-te despre provenineţa alimentelor la cumpărare. Cu cât mai aproape, cu atât mai bine! Cumpără alimente produse la nivel local, pentru a-i întelege mai bine originea şi calitatea!

atention     Încearcă a cumpăra alimente de sezon.

atention  Înlocuieşte becurile incandescente din casa ta cu cele fluroscente.

atention     Când pleci de acasă, asigură-te că toate luminile şi aparatele electrice sunt orpite. De asemena, scoate din priză încărcătoarele telefoanelor mobile şi laptopurilor după ce nu le mai foloseşti.

atention     Colectează selectiv deşeurile în coşuri de gunoi diferite: hârtie, plastic, sticlă sau materie organică. Pe urmă le poti transporta la cel mai apropiat centru de reciclare.

atention     Când vremea îţi permite, mergi pe jos sau cu bicileta la destinaţia dorită în loc de a merge cu maşina.

atention     Foloseşte produse organice pentru curăţenie, cum ar fi oţet sau bicarbonat de sodiu. Deşi acestea nu au un brand de lux, acestea sunt mai ieftine şi de multe ori sunt mult mai eficiente decât produsele din comerţ de specialitate.

atention     La cumpărarea unei maşini, optează pentru una cu un consum redus sau una electrică.

atention    Dacă în zona în care locuieşti există o companie ce produce energie verde, nu ezita a iţi procura energia de la ea pentru a avea o alternativă ecologică.

atention  Redu debitul de apă de la duş sau închide apa în timp ce te dai cu şampon sau săpun.

atention   Refoloseşte apa reziduală pentru grădinărit sau toaletă.

atention     Când îţi cumperi aparate electrocasnice noi, optează pentru cele cu un consum redus de energie.

atention     Pe cât posibil, usucă-ţi rufele afară pe sârmă în locul uscătorului.

atention     Încearcă să reduci pe cât posibil folosirea hârtiilor. Când ai ceva de scos la imprimantă, foloseşte hărtia recilată, pe ambele feţe.

atention    Dacă eşti deja o persoană ecologistă, informează şi pe alţii! Explică prietenilor şi membrilor familiei despre cât de importantă este protecţia mediului!

atention     Când pleci in vacanţă, alege cu înţelepciune mijlocul de transport. O masina medie noua generează 160 g / km de CO2 per persoană, un avion 100 - 250 g/km, un autobuz 40 - 80 g/km, şi un tren 40 - 160g/km. Foloseşte avionul doar pentru distanţe mai mari de 700 km. În rest, foloseşte trenul.

atention     Atunci când vrei să alegi hotelul potrivit pentru vacanţa ta, alege unul care deţine o certificare de mediu, precum Eticheta Ecologică sau EMAS. O să ai garanţia ca vei fi un consumator inteligent.

atention    Când găteşti, acoperă vasele cu câte un capac! În acest mod, poţi salva o pătrime din energia necesară gătirii mancării.

atention     În lunile de vară, încearcă să te răcoreşti mereu fără aer condiţionat.